• kenniscentrum bedplassen
  • kenniscentrum bedplassen
  • kenniscentrum bedplassen
  • kenniscentrum bedplassen
  • kenniscentrum bedplassen
Home | Contact | Downloads

Nieuws-zijbalk

Recente publicaties

Wil je op de hoogte blijven? Kijk dan snel op onze publicatiepagina voor de…
Lees verder

TV-programma over bedplassen

Het programma Feiten & Fabels van SBS6 heeft een item gemaakt over de plaswekker.…
Lees verder

Key publications

Lees hier een aantal publicaties met opmerkingen verzorgd door de editor Professor Guy Bogaert.…
Lees verder

Vragen

14-09-2017

Vraag

Mijn dochter (9) was met 2,5 dag en nacht zindelijk. Dit ging goed tot een jaar of 5. Toen kreeg ze in ene een periode van 3 maanden ‘s nachts in bed plassen. Dit gaat nu 4 jaar lang door met grote tussenperioden dat het goed gaat. Dus ze plast 2 a 3 maanden in bed en dan gaat het een lange tijd weer goed. Het is een emotioneel kind en wij hebben soms het vermoeden dat het te maken heeft met gebeurtenissen die overdag gebeuren waar ze zich druk overmaakt. Het vervelende is dat we elke keer denken dat ze ervan af is omdat het dan dus maanden goed gaat, maar dan uit het niets begint het weer. We hebben al de neusspray gekregen van de Huisarts, maar daar kan je ook niet eeuwig mee door gaan. Ze is een enigszins onzeker kind en het bedplassen maakt haar gevoel van eigen waarde er niet beter op! Is dit iets wat wel vaker voorkomt? Is een plaswekker een idee? Ik hoor graag van u! Met vriendelijke groet,

 

Antwoord:
Het zou verstandig zijn haar urine na te laten kijken en als ze dan in zo’n periode van bedplassen toch geen blaasontsteking heeft dan is het inderdaad een heel goed idee om met de plaswekker te starten. Het programma en meer info hierover vind u elders op deze site.

Vraag

Hallo ik heb een zoon van 7,5 jaar hij is overdag zindelijk maar soms laat hij wat druppelen maar ‘s nachts was hij van zijn 2.5 de jaar tot 3,5 jaar zindelijk maar da na begon hij zomaar in zijn bed te plassen en is nooit meer op gehouden het is dan ook elke dag raak dus daarom heeft hij een luier om maar hij begint nu steeds er over dat hij bij vriendjes wil logeren en geen luier om wil maar slaapt hij zonder luier maak ik hem rond negen uur wakker is hij droog maar dan rond 2 uur ‘s nachts komt hij bij me dat hij in zijn bed heeft geplast nu hebben we een keer neus spray gekregen van de huis arts maar ik had niet echt het idee dat het werkte want als je dat gebruikte mocht hij een uur van tevoren niet drinken dus dan was hij droog maar nu slaapt hij ongeveer na een uur na de avond eten en dan wil hij altijd drinken en ik kan moeilijk zeggen dat dit niet mag dus wat moet ik nu eigenlijk doen?
Antwoord:
Het is wel even belangrijk dat u aangeeft of uw zoon nu overdag wel goed droog is. Want als hij overdag nog steeds wel druppelt dan heeft hij ook een probleem met de blaas en niet alleen last van bedplassen, dat vereist een andere aanpak. Over het algemeen wordt geen neusspray meer gegeven bij bedplassen, daarvoor in de plaats zijn er nu tabletjes met dezelfde werkzame stof. Wij raden aan een uur voor het slapen gaan niet meer te drinken en een half uur na het naar bed gaan nog eens te plassen, in dat half uur moet uw zoon wel wakker blijven en iets doen wat hem ontspant, bijvoorbeeld wat lezen of rustige muziek luisteren. Verder is het van belang de oorzaak van het probleem overdag te achterhalen.

Vraag

 

Zit met een voor mij groot probleem omtrent bedplassen. Het feit is dat wanneer ik welke vorm dan ook van alcohol nuttig ik ‘s nachts in mijn bed plas. Ook al heb ik maar 3 biertjes op en vooraf naar het toilet ga dan gebeurt het nog. Ben 34 jaar en om die reden is het dan ook een groot probleem. Wel heb ik het in de media gelezen dat het meer voorkomt bij volwassen mannen. Is het voor jullie een bekend verschijnsel en kan ik er wat aan doen behoudens nooit meer een borrel drinken ?

Graag zie ik uw antwoord tegemoet

Antwoord:
Inderdaad komt het veel vaker voor dat het bedplassen als gevolg van alcoholgebruik voorkomt, dit is waarschijnlijk te wijten aan moeilijker wakker worden door de alcohol en bij 3 biertjes krijg je toch ook al snel een liter vocht binnen. Daarbij werkt alcohol als een “plastablet” Je gaat er meer van plassen dan je drinkt. U zou kunnen proberen na het nuttigen van alcohol uw wekker te zetten zodat u ongeveer anderhalf uur na het inslapen opstaat om te plassen.
Succes!

Vraag

 

Onze zoon van 8 jaar plast nog af en toe in bed (gemiddeld eenmaal in de 2 weken). We zijn bij een kinderarts geweest en er zijn geen lichamelijke afwijkingen geconstateerd in het ziekenhuis. Eigenlijk vinden we het (en hij ook) wel acceptabel en hebben we er wel vertrouwen in dat het steeds beter zal gaan omdat die lijn al een beetje te bespeuren is.

Toch wil hij graag een beetje meer zekerheid als straks het schoolkamp er weer aankomt en nu heb ik gehoord dat er een medicijn is wat voor dit soort gelegenheden kan worden gebruikt. Hoe werkt dat middel en hoe kom ik eraan?

Antwoord:

Over Minrin:
Het medicijn Minrin wordt veelvuldig ingezet om van het bedplassen af te komen. Minrin zorgt ervoor dat er ‘s nachts minder urine wordt aangemaakt. De productie van het hormoon stofje ADH dat de urineproductie reguleert, is in een aantal gevallen de oorzaak van het bedplassen. Minrin zorgt er dus voor dat gedurende bepaalde tijd het tekort wordt aangevuld. Minrin kan in monotherapie voor zowel een langere periode ingezet worden, als ook ter overbrugging van korte specifieke perioden zoals vakanties, logeerpartijen en kamp door de snelle werking.

In andere situaties kan Minrin uitkomst bieden als na een paar weken de plaswekker alleen onvoldoende resultaat biedt. Gelijktijdig gebruik van het snelwerkende Minrin zorgt er dan voor dat het zelfvertrouwen herwonnen wordt, waardoor de kans om de therapie succesvol te vervolgen wordt verhoogd.

Minrin is in twee vormen verkrijgbaar: smeltvorm en tabletten. De werkingstijd is 6-10 uur. In geval van slikproblemen of maag-darm stoornissen gaat de voorkeur uit naar de smeltvorm. Kinderen beneden de 12 jaar prefereren ook de smelttablet. Voor de smelttabletten geld 1 tablet (0,120mg of 0,240mg) innemen voor het slapen gaan. Voor de gewone tabletten geld 1 tot 2 tabletten (0,2mg of 2×0,2mg) innemen voor het slapen gaan. In 70% van de bedplassers is 0,240mg (smelttablet) of 2×0,2mg (gewone tablet) de optimale dosering gebleken. Het is gebleken dat Minrin melt ( de smelttablet) beter door het lichaam wordt opgenomen en effectiever is.

N.B.: De neusspray en 0,1 mg tabletten zijn er in de handel voor de indicatie diabetes insipidus en zijn niet geschikt voor de indicatie Enuresis Nocturna oftewel bedplassen.

De nieuwste toedieningsvorm is de Minrin Melt. Één of twee eenheden onder de tong voor het slapen gaan is voldoende voor een goed resultaat. De smeltvorm is gemakkelijk mee te nemen tijdens logeerpartijen, schoolkampen, vakanties en in de thuissituaties. Het lost direct op. Er hoeft dus niet te worden geslikt en het kan zonder water worden gebruikt. De werking vermindert niet in geval van neusverkoudheid of maag-darm problemen. Tijdens het gebruik van Minrin wordt veel drinken afgeraden. Minrin is niet alleen voor Enuresis nocturna (bedplassen) geregistreerd, maar ook nog voor andere aandoeningen.

 

 

 

05-11-2009

Vraag

Mijn zoon die inmiddels dik in de twintig is, plast nog steeds met regelmaat in bed.
Ik wil hem zo graag helpen bij dit probleem, maar weet niet hoe.

Antwoord:
Is het mogelijk om hier met uw zoon over te praten? In Meppel in het Droogbedcentrum worden veel van zijn leeftijdgenoten met hetzelfde probleem geholpen door middel van de Droogbedcursus. U kunt hem vragen eens op deze site naar de info video te kijken.
Om voor Droogbedcursus in aanmerking te komen doet men eerst een intake, dat houdt een kennismaking in en enkele eenvoudige, niet vervelende onderzoeken. Daarna zullen er verder telefonische afspraken volgen tot hij aan de beurt is als dat dan nog nodig is, de wachtlijst is enkele maanden. De Droogbedcursus is voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar die alles hebben geprobeerd om van het bedplassen te worden verlost. Een groep bestaat uit 6 leeftijd- en lotgenoten, ze zijn 4 nachten intern, waarbij men de manier van slapen zodanig zal proberen te veranderen dat uw zoon wel wakker wordt van signalen van de blaas. Er is gelegenheid voor dagelijks telefonisch of emailcontact met thuis. Overdag zijn er ook leuke recreatieve activiteiten, er zijn fietsen en de groep gaat o.a. een keer op survival naar het Staphorsterbos. Voor de recreatieve activiteiten vraagt men een eigen bijdrage van € 100,-, verder wordt alles door de verzekering vergoed, die wil dan wel graag een verwijsbrief van de huisarts. U kunt een afspraak maken voor een intake op werkdagen tussen 9 en 12 uur op telefoonnummer 0522-233850.

Vraag

Mijn dochter van 8 jaar heeft sinds een paar dagen Minrin gekregen van de huisarts. De 1e nacht was ze direct droog, de daaropvolgende nachten zat er een beetje urine in haar luier. Hoe snel moet je resultaat kunnen zien?
Kan ik haar beter geen luier meer aan doen omdat ze anders misschien (uit gemak?) toch een beetje plast of maakt dat niets uit?

Antwoord:
In principe werkt Minrin inderdaad direct en is het verstandig ook de luier af te laten als u welke actie dan ook maar onderneemt om het bedplassen aan te pakken.

Vraag

Mijn zoon is net 7 jaar geworden en hij plast nog regelmatig in bed. Wij laten hem ‘s avonds rond 22.15 uur nog een keer plassen, meestal is hij dan droog. Het is heel erg moeilijk om hem wakker te krijgen, dus meestal zit hij half slapend op het toilet. We doen hem geen luier aan, maar als zijn bed nat is, slaapt hij rustig verder. Soms lijkt er verbetering in te zitten en is hij een paar nachten droog, maar dat lijkt ons meer toeval dan dat het beter gaat. Ik lees veel over de plaswekker, maar ik heb ook gehoord dat als kinderen diep slapen, ze ook niet wakker worden van de plaswekker. Heeft zo’n plaswekker in mijn zoon’s situatie dan wel zin?

Antwoord:
Ja, het is zeker zinvol om ook bij kinderen die niet of moeilijk wakker worden van een gewone wekker te plaswekker te proberen. De plaswekker gaat weliswaar pas af bij de eerste druppels urineverlies maar dat is wel op een natuurlijk moment, daarmee bedoel ik dat op het moment van de eerste druppels urineverlies uw kind een volle blaas heeft. Bij een volle blaas neemt de slaapdiepte enigszins af en is men eigenlijk al een beetje bezig wakker te worden. Dat is op een geforceerd moment zoals bij een gewone wekker of het wekken door u of zijn vader natuurlijk niet het geval.

Vraag

Mijn zoon van 6 jaar, plast nog in bed, is overdag zindelijk vanaf 2,5 jaar, zonder problemen. Ik lees dat het niet ongewoon is voor een kind van 6 jaar om nog niet zindelijk te zijn ‘s nachts, maar hij vind het wel vervelend. We zijn nu weer aan het proberen maar met ‘s avonds opnemen. Meestal is hij al nat om 23.00 uur en vroeg in de ochtend rond 5 uur weer. Ik zou wel iets willen proberen, maar weet niet goed waar ik moet beginnen, wat is op deze leeftijd de beste methode?

Antwoord:
U kunt beginnen met een “Niet Medicamenteuze therapie” zoals die beschreven staan op deze site zoals “Wekken met Wachtwoord” , maar ook de PRP oefeningen. Dat is een half uurtje na het naar bed gaan nog eens plassen, maar dan intussen iets doen wat hem ontspant in dat half uurtje, zoals een beetje lezen of muziek luisteren. Ook kan het ontspannend zijn om een half uurtje voor te lezen of een voetmassage te geven terwijl u samen gesprekjes voert

29-04-2009

Vraag

Mijn zoontje van 4 jaar is s’nacht nog voortdurend nat. Overdag is hij al een jaar volledig droog.
Hij vindt het zelf een groot probleem. Huilen als hij weer een luier aan moet.
Van de luiers krijgt hij ook jeuk en een soort van eczeem plekken vooral op de plekken waar de urine zit. Andere luiers hebben hetzelfde probleem
Heeft het zin om hem s’nachts toch 2 a 3 maal op de wc te zetten. Hij wordt namelijk vrijwel niet wakker en in 50% van de gevallen plast hij dan maar.
Zelf heb ik het idee dat het met de tijd wel vanzelf goed zal komen of is een actievere rol van ons als ouders gewenst.
Zelf ben ik nog lang een bedplasser geweest en moet ik s’nachts wel 4 maal en overdag wel 10 maal naar de wc.

Antwoord:
Bedplassen komt vaker voor in de familie en kan een erfelijke factor zijn. Bij u lijkt het bedplassen in het verleden te berusten op een kleine blaascapaciteit en een overactieve blaas waardoor u ‘s nachts in bed heeft geplast. Nu komt u er gewoon uit om te plassen, dus u wordt wakker van de signalen van de blaas. Uw zoontje herkent de signalen ‘s nachts nog niet. Veel kinderen op die leeftijd worden wel spontaan droog, maar zijn wat later. Anderen blijven nat ‘s nachts en moeten middels training droog worden. Op de leeftijd van 4 jaar kan je niet meer doen dan hem 1-2 maal ‘s avonds te wekken, en wel 1,5 uur na slapen gaan en 1 uur later nog eens. Wanneer dat na 4 weken geen verbetering geeft, kunt u er mee stoppen en het later nog eens proberen. In de periode dat u hem wekt kunt u het beste de luier uit laten. Als bescherming van het bed zou u een wasbare onderlegger kunnen aanschaffen, die veel urine opneemt.

kenniscentrum bedplassen kenniscentrum bedplassen kenniscentrum bedplassen kenniscentrum bedplassen kenniscentrum bedplassen