Vraag 9

Mijn zoontje van 4 jaar is s’nacht nog voortdurend nat. Overdag is hij al een jaar volledig droog.
Hij vindt het zelf een groot probleem. Huilen als hij weer een luier aan moet.
Van de luiers krijgt hij ook jeuk en een soort van eczeem plekken vooral op de plekken waar de urine zit. Andere luiers hebben hetzelfde probleem
Heeft het zin om hem s’nachts toch 2 a 3 maal op de wc te zetten. Hij wordt namelijk vrijwel niet wakker en in 50% van de gevallen plast hij dan maar.
Zelf heb ik het idee dat het met de tijd wel vanzelf goed zal komen of is een actievere rol van ons als ouders gewenst.
Zelf ben ik nog lang een bedplasser geweest en moet ik s’nachts wel 4 maal en overdag wel 10 maal naar de wc.

Antwoord:
Bedplassen komt vaker voor in de familie en kan een erfelijke factor zijn. Bij u lijkt het bedplassen in het verleden te berusten op een kleine blaascapaciteit en een overactieve blaas waardoor u ‘s nachts in bed heeft geplast. Nu komt u er gewoon uit om te plassen, dus u wordt wakker van de signalen van de blaas. Uw zoontje herkent de signalen ‘s nachts nog niet. Veel kinderen op die leeftijd worden wel spontaan droog, maar zijn wat later. Anderen blijven nat ‘s nachts en moeten middels training droog worden. Op de leeftijd van 4 jaar kan je niet meer doen dan hem 1-2 maal ‘s avonds te wekken, en wel 1,5 uur na slapen gaan en 1 uur later nog eens. Wanneer dat na 4 weken geen verbetering geeft, kunt u er mee stoppen en het later nog eens proberen. In de periode dat u hem wekt kunt u het beste de luier uit laten. Als bescherming van het bed zou u een wasbare onderlegger kunnen aanschaffen, die veel urine opneemt.