Kinderen

Verhalen van kinderen

Herken je hier iets uit?

Lieneke (6 jaar) is ‘s nachts nog nooit droog geweest. De laatste tijd sputtert ze tegen wanneer ze de luier omkrijgt. Haar ouders besluiten om haar zonder luier te laten slapen en haar een keer wakker te maken voor een plas. Zij hopen dat Lieneke dan droog blijft. Lieneke gaat om half 8 naar bed en wordt om half 10 gewekt. Ze wil haar bed niet uit en trekt het dekbed hoog op. Wanneer haar moeder aanhoudt en haar gewoon opneemt wordt ze boos en slaat om zich heen. Ze huilt en weigert op de w.c. te zitten. Moeder besluit haar maar gewoon weer in bed te laten kruipen. De volgende morgen is Lieneke nat. Ze weet niet meer dat ze gewekt was en kan zich van haar boze bui niets meer herinneren.

Marco (9 jaar): ‘Ik ben elke nacht nat. Ik vind dat heel erg, maar met de plaswekker móét het lukken. Tegen andere kinderen zou ik willen zeggen dat ze nooit de moed voor droog zijn op moeten geven. Ze moeten alles proberen wat in hun macht ligt !’

Evelien (11 jaar): ‘Ik ben ‘s nachts als ik een keer gewekt word door mijn vader of moeder meestal droog, een enkele keer nat. Als ze me niet wekken ben ik nat, soms wel twee keer per nacht. Dit is voor mij een groot probleem, vooral met reisjes en logeerpartijtjes. Ik wil er natuurlijk graag vanaf, ik zou er bij wijze van spreken wel een moord voor willen doen !’.

Thomas (12 jaar): ‘Ik ben 1 keer per nacht nat en 7 keer per week. Ik vind het een probleem want het is zo stinkerig en een zwemmerig gevoel. Ik heb van de dokter gehoord dat ik geen uitzondering ben, maar ik vertel het aan niemand’.

Jan (14 jaar): ‘Ik ben meestal alle nachten nat. Het is voor mij geen probleem want veel mensen weten het niet en ik ben er al aan gewend. Een tip voor andere kinderen is van je probleem geen groot probleem maken want je kunt er zelf niets aan doen. Vertel het aan de kinderen die je vertrouwt en blijf proberen om er vanaf te komen.

Jens (8 jaar): ‘Ik ben drie keer per week of zo nat. Ik vind mezelf geen uitzondering, maar het is wel hinderlijk. Kinderen gaan je ‘pissebed’ noemen of ‘zeikerd’ enzo’.