Kenniscentrum

Bedplassen is een veel voorkomend probleem. Ruim 1 op de 6 kinderen van 6-jaar plast nog geregeld in bed. Ook bij volwassenen komt dit probleem vaker voor dan bekend is. Doordat er echter nog steeds een taboe op rust, hoor je er relatief weinig over. De psychosociale belasting van bedplassen is echter groot. Daarom is door een aantal specialisten, incontinentie-verpleegkundigen en een huisarts in samenwerking met TNO Preventie en Gezondheid het Kenniscentrum Bedplassen opgericht. Het kenniscentrum richt zich zowel op hulpverleners als op patiënten en andere geïnteresseerden.

Voor wie is het Kenniscentrum Bedplassen bedoeld?

Het Kenniscentrum Bedplassen richt zich zowel op patiënten als op hulpverleners en andere geïnteresseerden. Patiënten kunnen bij het Kenniscentrum Bedplassen informatie opvragen. Hulpverleners kunnen alle beschikbare informatie op het gebied van bedplassen opvragen bij het Kenniscentrum Bedplassen zoals onderzoeken, nieuwe behandelings- mogelijkheden, literatuur en namen van specialisten op dit gebied.

Waar houdt het Kenniscentrum Bedplassen zich mee bezig?

De laatste jaren zijn er meer behandelingsmogelijkheden voor bedplassen ontwikkeld, zoals droogbedtrainingen, uitgebreide plaswekkerbehandelingen en geneesmiddelen. Het probleem is dat veel mensen nog niet op de hoogte zijn van deze mogelijkheden. Ze hebben er mee leren leven en zijn niet meer op zoek naar een oplossing voor het probleem. Het Kenniscentrum Bedplassen kan deze mensen informatie geven over behandelingsmogelijkheden en/of verwijzen naar de juiste instanties.
Het Kenniscentrum Bedplassen adviseert niet, omdat zij de patiënt en diens problematiek niet persoonlijk kent. Door het geven van informatie, wil zij ervoor zorgen dat de patiënt bij haar of zijn bezoek aan de arts beter beslagen ten ijs komt.

Wat doet het Kenniscentrum Bedplassen nog meer?

Naast het geven van informatie houdt het Kenniscentrum Bedplassen zich bezig met het stimuleren en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden en het onder de aandacht brengen van deze en andere nieuwe behandelingen bij het publiek. Ook is  het Kenniscentrum Bedplassen betrokken bij patiëntenvoorlichting en nascholing voor diverse groepen hulpverleners.