Elke volwassene die droog wordt is er één

persfoto_4Incontinentieverpleegkundige Zwaan Mulder hamert er al jaren op dat het bedplassen (bij volwassenen) uit de taboesfeer moet komen. Zij is medeoprichter, coördinator en ambassadrice van het Nederlands Droogbedcentrum van het Diaconessenhuis.

‘Mensen praten makkelijker over seks tussen de lakens dan over bedplassen. Niet meer in bed plassen verbetert de kwaliteit van je leven, je zelfvertrouwen stijgt, je mobiliteit wordt beter. Elke volwassene die we droog krijgen is er één’

Van de volwassen mensen in Nederland plassen er 120.000 regelmatig in bed. Datzelfde aantal is in Nederland nierpatiënt. Het Droogbedcentrum maakte dit cijfer onlangs bekend. ‘Het heeft de media dit jaar wakker geschud,’ aldus coördinator Zwaan Mulder.

BNN besteedde aandacht aan bedplassen bij volwassenen, Zwaan Mulder was op Radio Rijnmond, ze kreeg bezoek van De Telegraaf en SBS maakte opnames voor het programma Hart van Nederland. In het radioprogramma Met het Oog op Morgen was de schrijfster van het boek ‘Natte Lakens Droge Dromen’ Bianca Smits te gast.

Het verschijnen van dit boek, de eerste autobiografie over dit onderwerp, is de aanleiding voor alle aandacht. Het boek werd dit jaar in het Droogbedcentrum gepresenteerd. Het centrum gaf in alle persuitnodigingen aan hoe groot het probleem is in Nederland. Veel media pikten dit op.

Zwaan Mulder: ‘Voor de presentatie nodigden we Catherine Keyl uit die een interview hield met Bianca Smits. Door een bekende Nederlander in te schakelen hoopten we de aandacht te trekken. Ik bedoel dat absoluut niet lullig naar Catherine toe, maar ik geloof dat het getal van 120.000 meer indruk heeft gemaakt dan de naam van Catherine Keyl.’

Sinds de opening in 2003 heeft het Droogbedcentrum in het Diaconessenhuis ruim 400 bedplasssers intern gehad. Van hen waren er naar schatting 100 boven de 18 jaar. Van de honderd volwassenen die in Meppel kwamen, ligt het percentage dat droog geworden is ver boven de 90 procent.

22/09/2008  Bron: Meppeler Courant