Dromen van droge nachten

Depersfoto6 problematiek rondom bedplassen gezien vanuit het kind en de ouders

Op 23 april 2002 zijn in het Jeugdtheater de Krakeling in Amsterdam de resultaten van het NIPO onderzoek “De problematiek rondom bedplassen” gepresenteerd. Dit onderzoek is verricht in opdracht van Ferring Geneesmiddelen met als doel het probleem bedplassen bespreekbaar te maken.

Voordat de resultaten werden gepresenteerd heeft een 10 jarig meisje middels een gedicht duidelijk weergegeven hoe je je voelt als je in bed plast. Als kind kan je alleen maar dromen van droge nachten.

De belangrijkste resultaten uit het onderzoek zijn dat bedplassen een enorme invloed heeft op kinderen en dat het als belastend wordt ervaren voor het hele gezin. Omdat bedplassen een gevoelig onderwerp is wordt er buiten het gezin praktisch niet over gesproken. Ouders zijn erg bezorgd maar weten niet goed hoe ze hun kinderen kunnen helpen. Ze wachten onnodig lang alvorens het probleem aan te pakken.

Medicijnen hebben het snelste effect op behandeling. Een kwart van de kinderen in het onderzoek gebruikt medicijnen waarvan Minrin het meest wordt gebruikt.

Het is de eerste keer dat uit een onderzoek over het onderwerp bedplassen de gevoelens van het kind naar voren komen. Er werden 457 kinderen ondervraagd tussen de 6 en 18 jaar waarvan een deel op dit moment in bed plast en een deel dat niet meer doet. Ook de ouders van deze bedplassers zijn geïnterviewd.