• kenniscentrum bedplassen
  • kenniscentrum bedplassen
  • kenniscentrum bedplassen
  • kenniscentrum bedplassen
  • kenniscentrum bedplassen
Home | Contact | Downloads

Nieuws-zijbalk

Recente publicaties

Wil je op de hoogte blijven? Kijk dan snel op onze publicatiepagina voor de…
Lees verder

Promotie Ilse Hofmeester op 28 september 2016

Night-time voiding disorders . Enuresis and nocturia in adolescents and adults. Hierin opgenomen de Droogbed…
Lees verder

TV-programma over bedplassen

Het programma Feiten & Fabels van SBS6 heeft een item gemaakt over de plaswekker.…
Lees verder

Key publications

Lees hier een aantal publicaties met opmerkingen verzorgd door de editor Professor Guy Bogaert.…
Lees verder

2015 ESPU Congress, Prague Czech Republic

Bekijk hier de videoverslagen van het ESPU Congress 2015 in Praag
Lees verder

Vragen

05-11-2009

Vraag

Mijn zoon die inmiddels dik in de twintig is, plast nog steeds met regelmaat in bed.
Ik wil hem zo graag helpen bij dit probleem, maar weet niet hoe.

Antwoord:
Is het mogelijk om hier met uw zoon over te praten? In Meppel in het Droogbedcentrum worden veel van zijn leeftijdgenoten met hetzelfde probleem geholpen door middel van de Droogbedcursus. U kunt hem vragen eens op deze site naar de info video te kijken.
Om voor Droogbedcursus in aanmerking te komen doet men eerst een intake, dat houdt een kennismaking in en enkele eenvoudige, niet vervelende onderzoeken. Daarna zullen er verder telefonische afspraken volgen tot hij aan de beurt is als dat dan nog nodig is, de wachtlijst is enkele maanden. De Droogbedcursus is voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar die alles hebben geprobeerd om van het bedplassen te worden verlost. Een groep bestaat uit 6 leeftijd- en lotgenoten, ze zijn 4 nachten intern, waarbij men de manier van slapen zodanig zal proberen te veranderen dat uw zoon wel wakker wordt van signalen van de blaas. Er is gelegenheid voor dagelijks telefonisch of emailcontact met thuis. Overdag zijn er ook leuke recreatieve activiteiten, er zijn fietsen en de groep gaat o.a. een keer op survival naar het Staphorsterbos. Voor de recreatieve activiteiten vraagt men een eigen bijdrage van € 100,-, verder wordt alles door de verzekering vergoed, die wil dan wel graag een verwijsbrief van de huisarts. U kunt een afspraak maken voor een intake op werkdagen tussen 9 en 12 uur op telefoonnummer 0522-233850.

Vraag

Mijn dochter van 8 jaar heeft sinds een paar dagen Minrin gekregen van de huisarts. De 1e nacht was ze direct droog, de daaropvolgende nachten zat er een beetje urine in haar luier. Hoe snel moet je resultaat kunnen zien?
Kan ik haar beter geen luier meer aan doen omdat ze anders misschien (uit gemak?) toch een beetje plast of maakt dat niets uit?

Antwoord:
In principe werkt Minrin inderdaad direct en is het verstandig ook de luier af te laten als u welke actie dan ook maar onderneemt om het bedplassen aan te pakken.

Vraag

Mijn zoon is net 7 jaar geworden en hij plast nog regelmatig in bed. Wij laten hem ’s avonds rond 22.15 uur nog een keer plassen, meestal is hij dan droog. Het is heel erg moeilijk om hem wakker te krijgen, dus meestal zit hij half slapend op het toilet. We doen hem geen luier aan, maar als zijn bed nat is, slaapt hij rustig verder. Soms lijkt er verbetering in te zitten en is hij een paar nachten droog, maar dat lijkt ons meer toeval dan dat het beter gaat. Ik lees veel over de plaswekker, maar ik heb ook gehoord dat als kinderen diep slapen, ze ook niet wakker worden van de plaswekker. Heeft zo’n plaswekker in mijn zoon’s situatie dan wel zin?

Antwoord:
Ja, het is zeker zinvol om ook bij kinderen die niet of moeilijk wakker worden van een gewone wekker te plaswekker te proberen. De plaswekker gaat weliswaar pas af bij de eerste druppels urineverlies maar dat is wel op een natuurlijk moment, daarmee bedoel ik dat op het moment van de eerste druppels urineverlies uw kind een volle blaas heeft. Bij een volle blaas neemt de slaapdiepte enigszins af en is men eigenlijk al een beetje bezig wakker te worden. Dat is op een geforceerd moment zoals bij een gewone wekker of het wekken door u of zijn vader natuurlijk niet het geval.

Vraag

Mijn zoon van 6 jaar, plast nog in bed, is overdag zindelijk vanaf 2,5 jaar, zonder problemen. Ik lees dat het niet ongewoon is voor een kind van 6 jaar om nog niet zindelijk te zijn ‘s nachts, maar hij vind het wel vervelend. We zijn nu weer aan het proberen maar met ‘s avonds opnemen. Meestal is hij al nat om 23.00 uur en vroeg in de ochtend rond 5 uur weer. Ik zou wel iets willen proberen, maar weet niet goed waar ik moet beginnen, wat is op deze leeftijd de beste methode?

Antwoord:
U kunt beginnen met een “Niet Medicamenteuze therapie” zoals die beschreven staan op deze site zoals “Wekken met Wachtwoord” , maar ook de PRP oefeningen. Dat is een half uurtje na het naar bed gaan nog eens plassen, maar dan intussen iets doen wat hem ontspant in dat half uurtje, zoals een beetje lezen of muziek luisteren. Ook kan het ontspannend zijn om een half uurtje voor te lezen of een voetmassage te geven terwijl u samen gesprekjes voert

29-04-2009

Vraag

Mijn zoontje van 4 jaar is s’nacht nog voortdurend nat. Overdag is hij al een jaar volledig droog.
Hij vindt het zelf een groot probleem. Huilen als hij weer een luier aan moet.
Van de luiers krijgt hij ook jeuk en een soort van eczeem plekken vooral op de plekken waar de urine zit. Andere luiers hebben hetzelfde probleem
Heeft het zin om hem s’nachts toch 2 a 3 maal op de wc te zetten. Hij wordt namelijk vrijwel niet wakker en in 50% van de gevallen plast hij dan maar.
Zelf heb ik het idee dat het met de tijd wel vanzelf goed zal komen of is een actievere rol van ons als ouders gewenst.
Zelf ben ik nog lang een bedplasser geweest en moet ik s’nachts wel 4 maal en overdag wel 10 maal naar de wc.

Antwoord:
Bedplassen komt vaker voor in de familie en kan een erfelijke factor zijn. Bij u lijkt het bedplassen in het verleden te berusten op een kleine blaascapaciteit en een overactieve blaas waardoor u ’s nachts in bed heeft geplast. Nu komt u er gewoon uit om te plassen, dus u wordt wakker van de signalen van de blaas. Uw zoontje herkent de signalen ’s nachts nog niet. Veel kinderen op die leeftijd worden wel spontaan droog, maar zijn wat later. Anderen blijven nat ’s nachts en moeten middels training droog worden. Op de leeftijd van 4 jaar kan je niet meer doen dan hem 1-2 maal ’s avonds te wekken, en wel 1,5 uur na slapen gaan en 1 uur later nog eens. Wanneer dat na 4 weken geen verbetering geeft, kunt u er mee stoppen en het later nog eens proberen. In de periode dat u hem wekt kunt u het beste de luier uit laten. Als bescherming van het bed zou u een wasbare onderlegger kunnen aanschaffen, die veel urine opneemt.

kenniscentrum bedplassen kenniscentrum bedplassen kenniscentrum bedplassen kenniscentrum bedplassen kenniscentrum bedplassen